Activiteiten

Kinderen uit de Knel vervolg (dynamische processen en handvatten in het werken met hoogconflictscheidingen)

Lezing:
Kinderen uit de Knel (vervolg) (dynamische processen en handvatten in het werken met hoogconflictscheidingen)

Lezing gehouden door:

Erik Van Der Elst

Ik ben relatie en gezinstherapeut, drama therapeut en opleider. Sinds 2002 heb ik een eigen praktijk in het Lorentzhuis in Haarlem. Daarvoor werkte ik in de kinder en jeugdpsychiatrie.

In mijn werk stat het creëren van ruimte voor verandering centraal. Dit zie ik als een samenwerkingsproces tussen de cliënt en mij. Veiligheid en het zoeken naar verbinding en mogelijkheden zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Daarbij kan gebruik gemaakt worden van verbale en non-verbale technieken. Naast het werken met gezinnen en paren werk ik ook veel met jongeren en heb gepubliceerd over jongeren, hun gezinnen en nieuwe media.
Een recent speerpunt is het project 'Kinderen uit de knel'. Een project voor ouders en kinderen waarbij na scheiding sprake is van voortdurende strijd tussen de ouders.

Als geregistreerd opleider en supervisor bij de Nederlandse Vereniging voor Relatie en Gezinstherapie (NVRG) geef ik veel opleiding en supervisie. Daarnaast verzorg ik lezingen en workshops in binnen en buitenland.
Tevens ben ik voorzitter van de bij en nascholingen commissie van de NVRG. 

Inhoud: 

Deze workshop is deel twee van de tweedelige workshop reeks over complexe scheidingen en zal voortborduren op thema’s die in deel 1 aan de orde zijn geweest. Deel 2 is ook goed te volgens als mensen deel 1 hebben gemist. Naast aandacht voor de strijdspiralen waar systemen in gevangen raken zal er aandacht zijn voor hoe netwerk een belangrijke rol kan spelen bij het voortduren maar ook het doorbreken van de strijd. Er zal aandacht zijn voor de verhoogde stressreacties van zowel ouders als kinderen en hoe hier mee om te gaan. Er wordt aandacht besteed aan hoe te werken met kinderen, de do’s and dont’s en voor zelfzorg voor de therapeut. Naast college zal er videomateriaal worden getoond en oefeningen worden gedaan. Voorafgaand aan de workshop zal geïnventariseerd worden wat deelnemers daarnaast in de workshop behandeld zouden willen zien zodat dit in het aanbod geïntegreerd kan worden.

Leerdoelen:

* Kunnen herkennen van signalen bij kinderen en ouders die duiden op een hoog conflict scheiding

* Kunnen hanteren van de strijdspiralen zonder ingezogen te raken

* Kunnen hanteren van de meervoudig partijdige positie

* Kunnen betrekken van en werken met het netwerk

* In gesprek kunnen gaan met kinderen over thema’s die met de hoog conflictscheiding te maken     
   hebben.

* Eigen doelen van de deelnemers.

Huiswerk:

De mensen die dag 1 niet hebben gevolgd worden gevraagd om het huiswerk van dag 1 te lezen. Ieder wordt gevraagd om vooraf onderwerpen te mailen naar flevoacademiejeugd@windesheim.nl waarvan de deelnemers ze graag aan bod zouden zien komen.

Planning: 

15.20u  - 15.30u Inloggen
15.30u – 17.30u Lezing
17.30u – 18.00u Vragen/Napraten

Datum:

17-11-2020

Locatie:

Thuis. Je krijgt 1 dag vooraf de link opgestuurd voor Microsoft Teams

Inschrijven

Login om je in te kunnen schrijven.

Datum:
17 november 2020

Tijdstip:
15.30u - 18.00u

max. aantal deelnemers:
100

Spreker(s):

Erik Van Der Elst