Verslag filmavond System Crasher

Filmavond System Crasher 10 december : een onhandelbaar meisje waar zelfs de jeugdzorg geen raad mee weet, staat centraal in de Duitse arthousehit System Crasher. Een brutaal gegeven waarvan de uitwerking nog brutaler had gekund, wat niet gezegd hoeft te worden van de bijzonder gedurfde hoofdrol.

Onder leiding van Hans Kodde adviseur landelijk ambassadeur oppakken en leren van complexe casuïstiek, Ondersteuningsteam voor de Jeugd (OZJ) is deze film vertoont en de mogelijkheid tot het voeren van discussie.

Met alle RIVM regels in acht genomen kon de filmavond gelukkig doorgaan. Net voor de bekendmaking van de aangescherpte maatregelen.

Opening lezing werd gedaan door Hans Kobbe. Hij stelt zich eerst even voor wie hij is en wat zijn rol zal zijn. Daarna inventariseert Hans vanuit welke rol mensen aanwezig zijn. Dit blijkt erg divers en hierdoor kan er vanuit elke invalshoek gekeken worden naar de film.

Tijden het kijken van de film kan iedereen een pakketje met broodje, vers fruit en andere lekkers nuttigen.

Vervolgens wordt de film gestart. Alle aanwezigen zijn muisstil en de focus ligt volledig op de film. Af en toe wordt er een diepe zucht genomen, de film is vrij heftig.

Na afloop van de film wordt er een gesprek geopend door Hans, hierbij duurt het even voordat er reactie uit de zaal komt.  Enkele tellen later klinkt er geluid van de zaal ‘phoe wat een heftige film’.. Degene die dit zegt krijgt gelijk vanuit de zaal.

Even later nadat iedereen de film heeft kunnen laten bezinken word er een discussie over het huidige systeem rondom jeugdzorg geopend. En worden er voorbeelden uit de praktijk benoemd. Het is een heel open gesprek, waarbij iedereen de kans krijgt om een mening of reactie te geven. Er wordt aangegeven dat tijdens de film duidelijk te zien is dat het kind zo jong al getraumatiseerd is. Ze wordt heen en weer geslingerd tussen haar moeder en de verschillende opvang. Tevens wordt er vanuit de zaal aangegeven dat ze zien dat er voor de moeder geen hulp wordt geboden, terwijl dit ook zeker wenselijk is. Daarbij is de hulpverlenen erg betrokken en zie je dat hij worstelt met wat wel kan en wat niet.

De film laat een enorme indruk achter bij alle aanwezigen.

Dan wordt Hans bedankt door de Flevojeugdacademie en is de filmavond voorbij. Voorlopig was dit het laatste event op locatie.