Nieuws

Flevo Academie: Heldere grenzen essentieel voor ontwikkeling jongeren

Te strenge of juist te slappe controle belemmert de ontwikkeling van jongeren, zowel thuis als in de residentiële jeugdzorg. Dit blijkt uit onderzoeken uitgevoerd door studenten van de Universiteit Utrecht, in samenwerking met de Flevo Academie Jeugd (FAJ). De onderzoeken, uitgevoerd in opdracht van de beleidsgroep, richtten zich op vier perspectieven in de 24-uurszorg van jeugdigen: sociale netwerken, het verwijzingsproces, controle op groepen en gezinsfactoren & groepsklimaat.

Autonomie en controle

Een van de belangrijkste bevindingen is dat zowel te veel als te weinig controle en begrenzing negatieve gevolgen heeft voor de autonomieontwikkeling van jongeren. Vooral in open groepen binnen residentiële jeugdzorg kan te veel vrijheid leiden tot verergering van problemen. Zowel jongeren als begeleiders benadrukken het belang van duidelijke regels en de naleving daarvan. In sommige gevallen werd zelfs gepleit voor het behoud van vrijheidsbeperkende maatregelen om een veilig groepsklimaat te waarborgen.

Belang van goede begeleiding

Een andere conclusie is dat de relatie tussen de begeleider en jongere cruciaal is voor het succes van de begeleiding. Jongeren beschouwen begeleiders met wie ze een goede band hebben vaak als een vervangende ouderfiguur. Het opbouwen van een vertrouwensband blijkt essentieel voor een succesvolle begeleiding.

Verwijzingsproces en gezinsbetrokkenheid

Het verwijzingsproces naar residentiële zorg wordt sterk beïnvloed door de thuissituatie van de jeugdigen en de ernst van hun gedrag. Dit gedrag is vaak het gevolg van problematische gezinsfactoren, zoals traumatische ervaringen en huiselijk geweld. De effectiviteit van de behandeling neemt toe wanneer deze aansluit op de behoeften van de jongere en zij de behandeling zinvol vinden. Het betrekken van ouders, indien positief in beeld, blijft essentieel voor een succesvolle behandeling.

Aanbevelingen

De studenten benadrukken het belang van systemische hulp, waarbij zowel de jongeren als hun gezin worden ondersteund. Dit type hulp wordt vaak te laat ingezet, terwijl het een positief effect heeft op de behandeling. De studenten adviseren ook om jongeren meer inspraak te geven in hun behandeling, iets wat volgens de geïnterviewde jongeren vaak ontbreekt.

Wij willen iedereen hartelijk bedanken die vorig jaar en/of dit jaar heeft meegewerkt aan de onderzoeken, tijd en capaciteit heeft vrijgemaakt daarvoor en de deuren heeft opengezet voor de onderzoekers: alle lokale toegangen jeugdhulp en Gecertificeerde Instellingen en verschillende aanbieders van residentiële jeugdhulp die hebben meegewerkt, en de ervaringsdeskundige jongeren van Expex.

Alle resultaten van de studentonderzoeken uit 2024 zijn terug te vinden op deze pagina van de website van de Flevo Academie Jeugd. De resultaten van de onderzoeken van 2023 zijn hier te vinden.

Op deze pagina vind je meer informatie over al onze onderzoeken