Werksessies Jeugdhulpsymposium 17 oktober 2024

Een selectie uit onze inspirerende werksessies:

Team AnderS: Neemt ons vanuit de versnellingsaanpak mee in het integraal handelen in de jeugdhulp en zal ons van daaruit handreikingen doen voor de eigen beroepspraktijk. Marjolein Duin zal het voortouw nemen voor de sessie, al dan niet samen met een van de andere leden van Team AnderS.  

Verklarende Analyse: Je gaat aan de slag met het model Verklarende Analyse. Dit model geeft inzicht in de onderliggende oorzaken van problematiek bij kinderen en jongeren door verschillende factoren te analyseren en met elkaar te verbinden. Het analyseren van de oorzaken gebeurt samen met het gezin, waardoor zij eigenaar worden over het eigen plan. Tijdens de workshop gegeven door Hilde Tempel werk je actief met de Verklarende Analyse. Hoe zorg je ervoor dat je naast het gezin gaat staan, en wat is er nodig om de Verklarende Analyse effectief te laten zijn?

Kinderen uit de Knel: Margreet Visser en Elisabeth de Zeeuw, psychologen en trainers van Kinderen uit de Knel, presenteren een inleiding over de keystones (grondslagen) die zij hebben ontwikkeld voor de systemische hulpverlening aan families die verwikkeld zijn in conflictscheiding. Je leert hoe deze grondslagen helpen bij het systemisch werken binnen de window of tolerance. De trainers zullen duidelijk maken dat de keystones breder toepasbaar zijn wanneer er wrijving ontstaat tussen systemen in de zorg voor een kind/jongere. Te denken valt bijvoorbeeld aan een instelling, een school, biologische ouders en pleegouders die onderling spanningen hebben.

Toekomstscenario voor kind- en jeugdbescherming: Lukt het jou om je te verplaatsen in het toekomstscenario voor kind- en jeugdbescherming? Tijdens deze werksessie ga je, aan de hand van verschillende rollen, op zoek naar antwoorden op de vragen die het toekomstscenario voor jeugdbescherming met zich meebrengt. Het toekomstscenario kind- en jeugdbescherming is een samenwerkingsverband van verschillende jeugdhulporganisaties, die gezamenlijk casussen aanpakken waarin de behoeften van kinderen, gezinnen en huishoudens centraal staan.

Integraal werken in de jeugdhulp: Anita Kraak van het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) neemt ons in deze werksessie mee in integraal werken. Gezinsproblemen worden in de jeugdhulppraktijk vaak opgeknipt in handzame deelproblemen waarmee hulpverleners aan de slag gaan. Maar daarmee wordt de dagelijkse realiteit van het gezin uit het oog verloren. Bovendien kunnen niet alle problemen bij het opvoeden en opgroeien door professionals worden opgelost. De werkelijkheid is daarvoor te weerbarstig. Het NJI heeft samen met gezinnen, hulpverleners en bestuurders gezocht naar oplossingen die verder gaan dan het bestaande zorgaanbod. Oplossingen waarin de dromen en mogelijkheden van kinderen en gezinnen leidend zijn. In deze werksessie gaan we daarmee aan de slag, kijken we hoe we samen de belemmerende patronen die er zijn, kunnen doorbreken, hoe we de balans kunnen vinden in samenwerking en de verantwoordelijkheid om een duurzaam perspectief te vinden. Alleen samen kunnen we bereiken wat niemand alleen lukt.

De Schoor neemt ons mee in het belang van het jongerenwerk in de integrale aanpak van jeugdproblematiek. De Schoor organiseert in Almere onder andere het sociaal cultureel werk, het maatschappelijk werk, de voor- en vroegschoolse activiteiten, kinder- en jongerenwerk en brengt heel Almere in beweging. Ze maken deel uit van de wijkteams én zetten zich in voor de ondersteuning van schuldstabilisatie van bewoners. Dit alles om de leefbaarheid van de stad te vergroten onder het motto: Meedoen in Almere!

JIMwerkt: Tijdens deze inspiratiesessie maak je kennis met het JIM-concept: de Jouw Ingebrachte Mentor (JIM) is een vertrouwenspersoon uit de directe omgeving van een jongere, die een brug slaat tussen de jongere, het gezin en de hulpverlening. We laten zien hoe je met een JIM duurzame oplossingen kunt realiseren binnen de jeugdhulp. Ontdek hoe dit model de eigen kracht van jongeren versterkt en professionals ondersteunt in het bieden van passende zorg.

JongPIT: De ervaringsdeskundige jongeren van JongPIT laten zien hoe ze jongeren met een chronische aandoening of beperking in hun kracht zetten. Hun doel is om deze jongeren regie te laten pakken over hun leven & te laten meepraten over beslissingen die hen aangaan. Zodat ze net zoals iedereen van hun leeftijd gewoon mee kunnen doen in de maatschappij. JongPIT werkt hard om onbegrip in de samenleving weg te nemen en de maatschappij te informeren over de mogelijkheden van jongeren met een chronische aandoening of beperking.

Overige thema’s die op het symposium aan bod komen, zijn:

·        armoedeproblematiek, schulden en schuldhulpverlening en de grote impact daarvan op jeugdigen en gezinnen

·        Uitdagingen rondom leerplicht

·        Communicatie met jeugdigen

Je kunt tijdens het symposium een keuze maken uit de werksessies. Wel goed om van tevoren te bedenken bij welke sessies je wilt zijn, want vol is vol!